Samen met Giant ICT legden ze de puzzel voor een toekomstbestendige oplossing
Het Mendelcollege in Haarlem maakt al jaren gebruik van netwerkoplossingen van Aruba Networks, waaronder access points. Daarnaast zijn ze hard op weg om alle leerlingen te voorzien van een Chromebook en groeit de middelbare school voor tweetalig onderwijs, gymnasium, atheneum, havo en mavo stevig door. In 2021 startten ze met flink meer aanmeldingen en in totaal ruim 1850 leerlingen.
Dat vraagt om een stabiel en robuust WiFi-netwerk. Hiervoor schakelde Hoofd ICT Sjef Kruiper in 2020 de specialisten van Giant ICT in. De uitdaging hierbij was hoe de puzzel van bestaande en nieuwe Aruba Access Points gelegd kon worden, zodat deze voldoet aan de vraag van vandaag én aan de wensen van het Mendelcollege voor de toekomst. Hoe dat gelukt is vertelt Sjef in deze case.
Het bestaande netwerk van Aruba Access Points werd te klein
Aan het begin van schooljaar 2021-2022 zijn er inmiddels zo’n 1000 Chromebooks in gebruik bij leerlingen van het Mendelcollege. Elk jaar komt er volgens planning weer een leerlingenlaag bij, zodat binnen afzienbare tijd alle leerlingen voorzien zijn van een Chromebook. Vooruitlopend op deze uitrol, zag Sjef een uitdaging voor zijn bestaande WiFi-netwerk op basis van Aruba Access Points:
“We komen van een situatie van een Aruba Access Point per twee lokalen. Daarnaast hadden we een access point in de ontvangsthal die de vraag, vooral in de pauzes, niet aankon. Ongeveer de helft van de leerlingen houdt pauze in die ontvangsthal en als die allemaal gaan Netflixen, kon de bestaande capaciteit die piek niet aan. De access points in de omliggende lokalen sprongen dan bij, wat weer tot uitdagingen leidde voor docenten die hier wilden videobellen.
Ik kon al wel voorspellen dat er, als er honderden of duizenden devices bij zouden komen, in het hele gebouw een capaciteitsprobleem zou ontstaan. En dat wilde ik voorkomen. We zijn daarom preventief begonnen met een project om de capaciteit en dekking van het WiFi-netwerk op basis van Aruba Networks apparatuur uit te breiden.”
De puzzel van een netwerk met bestaande en nieuwe Aruba Access Points
Hiervoor schakelde Sjef Giant ICT in. De bestaande Aruba installatie, met zo’n 73 access points, diende als basis. Er moest uitgebreid worden, daarnaast waren de Aruba Core Switches aan vervanging toe en dan was er ook de wens om een instant access point cluster te gebruiken zodat er geen controllers nodig zijn.
Edwin Krutzen, accountmanager bij Giant ICT voor het Mendelcollege, vertelt: “Het was een aardige puzzel. Dat de huidige Aruba Access Points niet compatibel waren met de nieuwe, was de grootste uitdaging. Hierdoor moesten we in het ontwerp twee clusters inrichten, door te schuiven met de bestaande access points en door nieuwe toe te voegen. Daarbij moesten we er rekening mee houden dat gebruikers, leerlingen én docenten, hier bij roaming geen hinder van ondervinden.”
Sjef vult aan: “Dat laatste is inderdaad belangrijk. We hebben twee WiFi-netwerken ontworpen, samen met Giant ICT, waarbij de overgang tussen twee netwerken op punten is waar niet gewerkt wordt. In een hal bijvoorbeeld, zodat de overgang tijdens het lopen valt. En we hebben geprobeerd zo weinig mogelijk overgangen te maken. Daarnaast moesten we rekening houden met het feit dat in de ontvangsthal en lerarenkamer een Aruba Access Point kwam die de piekbelasting qua capaciteit aankan. Dat is allemaal gelukt en dat is heel mooi om te zien.”
Tegelijkertijd is met dit project in de zomer van 2020 de core switch in het hoofdgebouw vervangen. Mendelcollege had al een modulaire Aruba Switch en wilde dit ook zo houden, omdat ze dit kennen en het dagelijks beheer zelf kunnen blijven uitvoeren. Giant ICT bood daarop de optie voor een nieuwe modulaire switch aan naast die van een stack op basis van losse rackmount switches.
Beide oplossingen sloten technisch gezien goed aan op de eisen en wensen van het Mendelcollege, waarbij de oplossing met de losse rackmount switches voordeliger uitkwam qua prijs. Omdat het Mendelcollege reeds vertrouwd was met de modulaire switch, kozen ze hier uiteindelijk voor. Daar is Sjef tot op de dag van vandaag nog blij mee, net als de netwerkbeheerder van het Mendelcollege.
Giant ICT onderscheidt zich door capabel en eerlijk te zijn
De keuze om dit project met Giant ICT te doen was er één die eigenlijk zonder nadenken werd gemaakt. Het Mendelcollege werkt al zeker 15 jaar samen met Giant, in eerste instantie voor het vaste netwerk. Na een experiment met WiFi-apparatuur van HPE en Cisco is er tijdelijk een overstap geweest naar een derde partij die Aruba Networks leverde.
Toen Aruba werd overgenomen door HPE en daardoor onderdeel uit ging maken van het portfolio van Giant, stapte Sjef weer over: “Alles zoveel mogelijk bij één partner onderbrengen, dat vind ik prettig. En de relatie met Giant ICT is al zolang ik hier werk, 15 jaar inmiddels, meer dan goed.”
Toch is het in 2020 in eerste instantie niet helemaal naar wens gegaan. Het project werd niet met het door het Mendelcollege verwachte resultaat opgeleverd. Maar, zo geeft Sjef toe: “Nadat ik dat heb aangekaart zijn onze accountmanager en onze vaste consultant van Giant ICT meteen hierover met ons in gesprek gegaan om een oplossing te vinden. Wat fijn is, is dat Giant ICT het niet bagatelliseerde en ik me echt gehoord voelde. Iedereen kan een fout maken en hoe je daarmee omgaat, zegt iets over jou als bedrijf. Mijn vertrouwen in Giant ICT, maar ook in de accountmanager en desbetreffende consultant, is alleen maar groter geworden.”
Vervanging tweede Aruba Switch en aanleg extra netwerk
In 2021 is de tweede core switch van Aruba vervangen. Ook dat ging niet vlekkeloos maar daar kon Giant ICT niets aan doen; de switch werd later geleverd door het wereldwijde tekort aan chips. Dat ze eigenlijk op tijd waren geweest met het vervangen, blijkt wel als de oude switch een week na de oorspronkelijke leverdatum de geest geeft. Maar ook dat lost Giant ICT op: de oude Aruba Switch wordt opgelapt zodat deze nog even meekan tot de nieuwe geleverd is.
“Toen bleek dat we voor dit nieuwe schooljaar veel meer aanmeldingen kregen dan voorgaande jaren. We hadden lokalen tekort en daarom tuigden we een noodgebouw op met vier lokalen. Daar heeft Giant ICT wederom een Aruba Switch geleverd met vier Aruba Access Points, zodat ook daar gewerkt kan worden door leerlingen en studenten,” vertelt Sjef.
De grote vraag is nu natuurlijk: heeft dit project opgeleverd wat Sjef, en het gehele Mendelcollege, gehoopt had?
“We hadden voor de start van dit project, buiten de problemen in de ontvangsthal, eigenlijk geen klachten over capaciteit en dekking van het WiFi-netwerk. We wilden zorgen dat de uitrol van de Chromebooks geen capaciteitsprobleem op zou leveren en dat is gelukt. Zowel de capaciteit als de dekking is in het gehele pand erg goed, dankzij de juiste Aruba Access Points en Switches. Maar zeker ook dankzij de planning en het ontwerp van Giant ICT. We zijn nu ook helemaal voorbereid op de uitrol van de rest van de Chromebooks,” sluit Sjef af.
Gerelateerde projecten
Meer eenvoud in ICT-infrastructuur CNV
project bekijken
Fortinet verzekert Nh1816 Verzekeringen van een veilig en snel netwerk
project bekijken
Probedrijven klaar voor de toekomst met modern WiFi-netwerk
project bekijken